Łazanki
- Ugotować kapustę kiszoną, odcedzić i pokroić
- W osobnym garnku zeszklić cebulę z czosnkiem i dodać pokrojoną kiełbaskę.
- Do całości dodajemy kapustę kiszoną i listki laurowe i ziele angielskie smażymy przez 15 minut.
- Wszystkie składniki mieszamy z wcześniej ugotowanym makaronem łazankowym.
- doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Składniki:
- 200 g makaronu łazanki
- 1 pętko kiełbasy podwędzonej
- 400 gram kapusty kiszonej
- 2 szt. Średniej cebuli
- 2-3 ząbki czosnku
- 10 łyżek oleju do smażenia
- 2 listki laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- Pół łyżeczki soli i pieprzu
Zupa dyniowa
Składniki:
Zupa pomidorowa
Zupę pomidorową najczęściej przygotowuje się z ugotowanego dzień wcześniej rosołu. Do rosołu dodajemy koncentrat pomidorowy i śmietanę i dokładnie mieszamy. Podgrzewamy na małym ogniu co chwilę mieszając.
Poniżej przepis jak przygotować zupę pomidorową od samego początku.
Składniki:
- Włoszczyzna
- 200 gram koncentratu pomidorowego
- 200 gram pomidorów
- 250 gram Śmietany 18%
- 1 płaska łyżka wegety
- 3 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 100 gram białego ryżu
- Natka pietruszki
- Nastawiamy bulion lub rosół z dnia poprzedniego,
- Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy doprowadzamy do wrzenia
- Dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy ok 10 min
- Pomidory obrać z skórki i podsmażyć najlepiej na maśle
- Mieszamy śmietanę z odrobiną zupy aby zahartować śmietanę żeby się nie zwarzyła i dodajemy do zupy
- Ugotowany wcześniej ryż dodajemy do zupy i doprowadzamy do wrzenia
- Na koniec możemy dodać natkę pietruszki
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Gulasz z ryżem
Składniki:
mięso gulaszowe 1 kg
marchew 1 szt
papryka czerwona 1 szt
papryka żółta 1 szt
Czosnek do smaku
Liść laurowy suszony 1 szt
woda 200 ml
kostka rosołowa1 szt
mąka 3 łyżki
przecier pomidorowy 1 szt
ryż 2 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
oliwa do smaku
Ziele angielskie całe 4 szt
- Mięso umyć. Pokroić w kostkę i opruszyć mąka, podsmażyć na oliwie może być olej lub smalec
- Cebulę z czosnkiem zeszklić na oliwie
- Przełożyć do rondla, wlać wodę (ciepłą) i dodać kostkę rosołową lub wywar -bulion mięsny, ziele angielskie, sól, pieprz, liść laurowy, zmiażdżony czosnek.
- Dusić od. 30 minut, do miękości składników
- Marchewkę obrać, pokroić w kostkę podobnie pokroić paprykę i dodać do mięsa. Poddusić.
- Całość zagęścić mąką i doprawić do smaku.