Temat: Zając z czekolady
https://www.youtube.com/watch?v=t-jVEPrPR9c
„Krótka historia czekolady” – rozmowa kierowana. Pokazujemy dziecku tabliczki czekolady: mlecznej, gorzkiej i białej. Dziecko zwraca uwagę na różne kolory czekolady. Wyjaśniamy dziecku, że kolor czekolady zależy od ilości kakao użytego do jej wyprodukowania. Następnie opowiadamy dziecku, z czego robi się czekoladę, pokazujemy ilustracje przedstawiające drzewo kakaowe i jego nasiona. Wyjaśniamy, że największe uprawy drzewa kakaowego są obecnie w Afryce. Kakao robi się z nasion znajdujących się w owocu tego drzewa – strąku kakaowca. Nasiona po wyjęciu z owocu są białe, dopiero później robią się brązowe, m.in. na skutek palenia. Zwracamy też uwagę dziecka na to, że biała czekolada jest nietypowa, ponieważ nie zawiera kakao.
„Smaki czekolady” – zabawa sensoryczna. Dziecko degustuje po małej kosteczce czekolady różnego rodzaju: mlecznej, białej i gorzkiej, próbując odgadnąć rodzaj (nazwę) smakołyku, który spróbowały.
„Zając pachnący czekoladą” – malowanie zająca pędzlem maczanym w kakao rozpuszczonym w wodzie. Dziecko maluje na kartce sylwetę zająca, maczając pędzel rozpuszczonym w wodzie kakao. Im mniej wody wleje do kubka z kakao, tym kolor zająca (po pomalowaniu) będzie bardziej nasycony
„Posadź zajączka” – rozwijanie orientacji w przestrzeni. Dajemy dziecku zajączka maskotkę lub sylwetę zajączka i wydajemy polecenia związane z umieszczeniem go w przestrzeni, np. posadź zajączka przed sobą, połóż na półce, pod krzesłem itp.
„Zając ze skarpetki”
https://www.youtube.com/watch?v=wAVTm1nNFx8